Publicerat

Ankomst Malmö

Hösten 2015 anlände ett stort antal flyktingar till Malmö och Sverige. Många människor, föreningar och organisationer engagerade sig frivillig  för att ta hand om alla människor som kom – barn, vuxna och gamla. Det var en omtumlande tid. Malmö Stadsarkiv tog initiativ till att dokumentera vad som hände runt flyktingmottagandet.  I boken ”Ankomst Malmö”  finns en rad vittnesbörder i form av text och bild samt intervjuer med nyckelpersoner. Jag medverkade med en text om mitt engagemang i Röda Korset.

Texten hittar du här.

Mer information om boken finns här Ankomst Malmö

Artikel i Emigranten om Ludvig

Jag har tillbringat många timmar i arkiv både i Sverige och i USA för att försöka ta reda på vad som hände Ludvig (som är en av huvudpersonerna i Längtans vals). För tidningen Emigranten skrev jag en artikel om detta. Tidningen ges ut av Svenska Emigrantinstitutet.

Rosita, Linda, Huachita, Cho-Cho och jag

Jag var tio år och längtade efter en hund. Ivrigt läste jag varje söndagmorgon annonserna i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning under rubriken ”Djur säljes”. Men någon valp fick jag aldrig. Inte förrän en god fe uppenbarade sig vintern 1955; Rosita Serrano, chilensk sångerska på turné. Hon var från en annan värld. Lång, vacker, temperamentsfull och inte minst begåvad med enastående sångröst – den chilenska näktergalen.

Så börjar en artikel jag skrev för Tidningen Vi och som publicerades sommaren 2016. Här kan du läsa artikeln.

Novellfestival

Hösten 2015 arrangerade föreningen Litteraturhus Lund den första Novellfesten på Lunds konsthall. En festival med novellen i centrum, som blev mycket uppskattad av både publik och författare. Vi var några studenter från Författarskolan som deltog med uppläsningar av nyskrivna noveller.

Det var en inspirerande dag som gav mig en kick att skriva fler noveller.  Det här var mitt bidrag:

Maskrosor

Boken om min mamma och min bror

Bokomslag

Hösten 1922 ger sig en 16-årig flicka ut i världen. En resa som kom att påverka inte bara hennes eget liv utan även kommande generationers. Genom tystnaden sipprar så småningom sanningen fram. Vi försöker styra våra liv, hitta en mening. Men så plötsligt händer något som på en sekund får livet att ändra riktning.

Boken tog många år att skriva. Men hösten 2011 blev den klar. Om du är nyfiken på innehållet kan du läsa första kapitlet här. Den handlar om min mamma och min storebror. Tidningen Allers skrev ett reportage om hur min bror och jag fann varandra i vuxen ålder som du kan läsa här:  Allers

Den blev sedan översatt och återfanns i Allers norska utgåva. Hösten 2024 gjorde radions program Failjehemligheten ett inslag om historien bakom boken. Programmet finns på SRPlay.

Boken kan köpas på  Bokus och Adlibris

Längtans vals 2017

Ludvig och Alma, äldst och yngst i syskonskaran, längtar bort från landsbygdens hämmande liv i södra Halland. Ludvig vill förverkliga sina musikaliska drömmar i Amerika, driven av ett verklighetsfrämmande högmod som hindrar honom att ge upp. Han komponerar, skapar och letar utvägar för överlevnad i New York i början av 1900-talet. Alma väljer självständighet som myndig kvinna, ger friarna korgen och slår ihop sitt hushåll med Tekla i en tid då kvinnor kämpar för rösträtt och medbestämmande. Alma förblir bruket i Småland trogen hela sitt yrkesliv. ”Längtans vals” är en dokumentär roman om att våga gå emot, slåss för sina drömmar och för sin frihet.

Fånga ljuset 2020

Fotografen Hedda  drivs av drömmen om konstnärlig frihet och kvinnors rätt till medbestämmande i samhället. Hon har egen ateljé i Helsingborg men får även uppdrag att dokumentera patienter på lasarettet. Maken Julius gör allt för att Hedda ska ge upp sin ateljé och bli en god hustru. Vid Heddas sida finns lärarinnan Nelly som lämnar skolan för en konstnärskarriär. Båda fantiserar om att bryta sig loss, fara iväg till ett självständigt liv i Paris. Men den lilla dottern Klara kräver ansvar och försörjning, resan till ett annat liv tycks ouppnåelig.  Fånga ljuset är en roman om att slåss för sina ideal och livsmål. Utgiven av Vesta förlag.

Antologin Brev till framtiden (Författarcentrum Syd) 2021

”Om rätten till min egen död” (Antologi utgiven av Litteraturrundan) 2021

28 författare nedtecknar sina tankar och funderingar kring tiden före döden. Antologin är ingen debattbok och tar ej heller ställning för – emot dödshjälp. Antologins texter ligger till grund för det öppna samtalet.

”Drömmen om en hatt” 2022

I december 2022 kom romanen Drömmen om en hatt på Vesta förlag. Den handlar om en ung kvinna från Skåne i början av förra seklet som tröttnat på slitet i betfälten och emigrerar till Danmark, liksom många andra svenskar. För den som inte hade råd att ta sig över Atlanten blev Danmark landet där man kunde finna en framtid. Fattigmansamerika som man sa. För Stina innebär uppbrottet från betplockningen i Skåne och resan över Sundet en möjlighet att förverkliga framtidsdrömmarna. Vägen dit är inte rak utan bjuder på utmaningar. Men hon biter ihop, försöker hantera motgångarna och tids nog befinner hon sig äntligen i Köpenhamn där hon får anställning på det stora varuhuset. Drömmen om en hatt är en roman om en ung flicka som slåss för sin framtid i en tid då kvinnors liv ansågs mindre värt än männens. Utgiven av Vesta förlag.

Om rätten till orden (Antologi utgiven av Litteraturrundan) 2023

Debatten om rätten till ORDEN har sällan varit lika viktig i det svenska samhället och vi vill som förening bidra med denna bok, denna antologi med utmanande texter av 31 författare, medlemmar i Litteraturrundan.
Här finns 31 mycket olika texter som alla på sitt sätt bidrar till debatten om rätten till ORDEN.

Stina och Aksel

I januari 2025 kom romanen Stina och Aksel på Vesta förlag. Den är en fri fortsättning på Drömmen om en hatt (2022) som handlar om immigrationen till Danmark i början av förra seklet. Romanerna följer Stinas utveckling från ung flicka på det leriga betfältet till modist och gift kvinna med ansvar för ett litet barn i Köpenhamn.

I den nya romanen ställs Stina inför nya utmaningar. Hon tvingas bort från hattateljén på varuhuset Magasin du Nord. Som gift får hon inte arbeta under samma tak som maken Aksel, som obekymrad fortsätter på herrskrädderiet. Äktenskapet sätts på prov. Livet tar nya vägar som tvingar Stina att ompröva sina principer och inse svårigheten att kämpa för ett självständigt liv som kvinna. Men det finns också glädjeämnen som den lilla dottern Ellen. Stina fortsätter delta i kvinnokampen och kan fira de danska kvinnornas allmänna rösträtt sommaren 1915. Stina och Aksel är en roman om mod, kärlek och kampen för frihet i en tid av förändring, där varje steg mot självständighet är en seger för både individen och samhället. Utgiven av Vesta förlag.